Hrady.cz
Židovský hřbitov z konce 18. století, nejstarší dochovaný náhrobek je z roku 1798. Obřadní síň je neorománská. V 21. století je hřbitov postupně opravován.
pohled na hřbitov od severozápadu
© Milan Caha 06/2008
Graficke pismenko Hřbitov se i dnes nachází poměrně daleko za obydlenou částí města, uprostřed pole, půl kilometru jihovýchodně od křesťanského hřbitova. Je dobře viditelný ze silnice spojující Budyni s obcí Vrbka. Ke hřbitovu nevede žádná cesta, je uzamčen, přes vysokou a důkladně opravenou zeď nelze dovnitř nahlédnout. Na bráně není informace o správci, ani o způsobu, jak se domluvit na vstupu.
M.C., 20.6. 2008

historie

Původní židovský hřbitov byl na valech za hradbami, u severní a východní zdi. V r. 1715 vypukl mezi zdejšími Židy mor, byli vypovězeni z města, kde byli v provizorních barácích léčeni. Mrtví byli tehdy pohřbíváni na morovém hřbitově u obce Nížebohy. V době reforem Josefa II. byl hřbitov zrušen a náhrobky byly použity – přes silný odpor židovského obyvatelstva – jako dlažba spilky měšťanského pivovaru (zachráněn byl jediný náhrobek z r. 1670).

Milan Caha (zdroj: Jiří Fiedler: Židovské památky v Čechách a na Moravě, Sefer, 1992), 20.6. 2008

židovské památky