Hrady.cz
Barokní radnice byla vystavěna v letech 1721 – 1724 stavitelem Volfem. Koncem 20. století prošla radnice rozsáhlou rekonstrukcí.
Radnice ve Velvarech
© Pavel Vítek 06/2008
Graficke pismenko Velvary leží 10 km severozápadně od Kralup nad Vltavou. První historická zmínka o Velvarech pochází z roku 1282. Na město byly povýšeny v roce 1482 králem Vladislavem II. Jagelonským.
Budovu radnice najdeme v západní části Náměstí krále Vladislava, poblíž kostela sv. Kateřiny Alexandrijské.
Ve městě najdeme celou řadu dalších stavebních památek, jako Pražskou bránu, jeden z posledních zbytků městského opevnění, na náměstí pak kostel sv. Kateřiny Alexandrijské a vedle stojící polodřevěnou zvonici, mariánský sloup a zejména hřbitovní kostel sv. Jiří na jižním předměstí Velvar.

historie

Budova radnice byla vystavěna v letech 1721 – 1724 v barokním stylu stavitelem Volfem. Koncem 20. století prošla radnice rozsáhlou rekonstrukcí.

popis

Velvarská radnice je nárožní patrová stavba, jejíž průčelí sestává ze tří pilířových arkád, které jsou zaklenuty křížovou klenbou. Obdélná radniční okna jsou zdobeny suprafenestrami. Okenní stříškové římsy se střídají s římsami proložené segmentem. Hlavní vstupní obdélníkový portál je zdoben polokruhovou archivoltou a vysokým klenákem.
    Pavel Vítek - zdroj - Umělecké památky Čech (T-Ž), Academia Praha 1980, 26.6. 2008

Kladno  (KL)