Hrady.cz
Zaniklá vodní tvrz, která se v písemných pramenech neobjevuje nebo se záznamy o ní nedochovaly. Samotná vesnice je zmiňována r. 1365. Pravděpodobně zde sídlili manové moravskotřebovského panství.
Zaoblení vodního příkopu v severozápadní části tvrziště
© Roman Řezáč 03/2005
Graficke pismenko Tvrziště zvané Udánky leží kousek od místa Lesní školky Udánky. Tvrz stála na rovině a jednalo se o typ motte, její středový pahorek byl tedy uměle nasypán především hlínou vytěženou z příkopů. Příkopy byly zavodněny a napojeny na menší vyrovnávací nádrž. Příkopy jsou z velké části zavodněny dodnes, ovšem může to být způsobeno tím že v době naší návštěvy byla půda nasáklá roztátým sněhem.
Dnes je místo porostlé lesem a bylo archeologicky prozkoumáno. Díky tomu víme, že v jádru stála kamenná budova chráněná vyplétaným plotem. Původně až 8 m široké příkopy a obdélné jádro o rozměrech 24.5 x 18 m, dnes již nepatrně vyvýšené, se však pomalu ztrácí v okolním terénu a kdo přehlédne starou ceduli u cesty se šipkou k tvrzišti projde okolo místa lehce bez povšimnutí.

historie

V písemných pramenech se nesetkáváme s nikým kdo by se po Udánkách psal, jen vesnice se objevuje v roce 1365. Je tedy pravděpodobné že zde sídlili manové moravskotřebovského dominia. Druhou možností je i to, že se prameny buď nedochovaly nebo páni z Udánek nebyli ničím významní a proto se o nich nezmiňují.

Pardubický kraj
     Svitavy  (SY)