Hrady.cz
Kamenný silniční most z druhé poloviny 16. století, vystavěn ve stylu pozdní gotiky na místě staršího mostu zničeného povodní. Na mostě je barokní sousoší M. J. Brokofa, představující české patrony – sv. Víta, sv. Václava a sv. Jana Nepomuckého.
Graficke pismenko Most najdeme v městské části Děčína Staré Město, Vede přes Ploučnici nedaleko jejího ústí do Labe. Nejhezčí pohled na něj je ze souběžného moderního mostu – součásti silnice první třídy č. 14 (E442). Přístup na most je po schodech přímo ze zmíněného moderního mostu (pozor, rozpadají se) či z Náměstí 5. května ulicí U starého mostu. Od mostu se krátkou procházkou lze dostat k děčínskému zámku. Nedaleko je též železniční stanice Děčín – východ.
M.C., 13.6. 2008

historie

Tato významná technická památka stojí na místě starší mostní stavby, zničené při povodni roku 1561. Pískovcový most přes Ploučnici byl vystavěn mezi lety 1564–1569 stavitelem Š. Höllem a kamenickým mistrem H. Franckem. Ač vystavěn v době renesance, stylově odpovídá pozdní gotice. Most prošel řadou oprav, významná rekonstrukce proběhla v roce 1985 a dále po záplavách na počátku 21. století. Most dlouho sloužil jako silniční, v současné době je

Milan Caha (zdroj: Dušan Josef, Encyklopedie mostů v Čechách, na Moravě a ve Slezsku, Libri, Praha 2002), 13.6. 2008
    Málo kdo to ví, ale při stavbě nového mostu (resp. nájezdu) odkryli dělníci množství precizně opracovaných pískovcových kamenů a desek. Po následném prozkoumání a zkonzultování s pracovníky městského archivu se zjistilo, že zde stával ještě jeden most. Ten přímo navazoval na současně dochovaný. Klenul se nad odvodňovací strouhou a vedlejším ramenem Ploučnice. Časem docházelo k usazování naplavenin pod mostovkou a podle archivářů, kteří tuto

Tomáš Čadek , 17.5. 2010

popis

Most je postaven z pískovcových kvádrů, výrazným prvkem je gotický zubořez zábradlí. Je dlouhý 84 metrů, široký 4,8 metru a jeho maximální výška nad hladinou Ploučnice je 7,7 metru. Má čtyři oblouky nestejného rozpětí i vzepětí. Uprostřed mostu stojí bohaté sousoší z dílny významného barokního sochaře M. J. Brokofa. Bylo vytvořeno v roce 1714 a představuje tři české patrony – sv. Víta, sv. Václava a sv. Jana Nepomuckého. Na podstavci sousoší,

most
     Děčín  (DC)