Hrady.cz
Barokní poutní kaple Nalezení sv. Kříže s kapličkami křížové cesty z roku 1752. Kaple stojí na vrcholu Křížového vrchu, v místě bývalého hradu Moravský Beroun.
poutní kaple Nalezení sv. Kříže na Křížovém vrchu nad Moravským Berounem
© Jan P. Štěpánek 03/2008
Graficke pismenko Poutní kaple Nalezení sv. Kříže na vrcholku výrazného skalnatého vršku zvaném Křížový vrch na severozápadě města Moravský Beroun.
Vystavěna v roce 1752 jako drobná barokní stavba zakončující křížovou cestu s kaplemi, které lemují stezku stoupající vrchem. Není bez zajímavosti, že právě tyto stavební úpravy výrazně poškodily zříceniny hradu, který na Křížovém vrchu stával. V místě hradního jádra kaple Nalezení sv. Kříže stojí.
Ačkoliv byla kaple obnovena, je opět ve zchátralém stavu.

Olomouc  (OL)