Hrady.cz
Renesanční zděná hranolová zvonice, od poloviny 16. století součást venkovského církevního areálu. V současné době nepoužívaná, silně zchátralá. Zachována řada autentických stavebních prvků (sgrafitová omítka, střešní krytina, okenní žalusie).
Pohled od jihovýchodu
s vnějším schodištěm do zvonového patra
Graficke pismenko Hrušovany leží na silnici II. třídy z Polep do Úštěka. Ke kostelnímu areálu je třeba z ní odbočit po vjezdu do obce od Polep vpravo na náves. Nejbližší železniční stanice Polepy leží přibližně 1 km odtud.

Zvonice u kostela Narození Panny Marie v Hrušovanech u Litoměřic
    Renesanční zděná zvonice byla zřízena zřejmě při rekonstrukci nedalekého kostela ve druhé polovině 16. století. Zvon z roku 1573 od Brikcího z Cimperka, který zde visel, byl pravděpodobně odvezen. Snad ne do šrotu...
    Ivan Grisa, dle Umělecké památky Čech, svazek 1, 1977, 8.6. 2008

popis

Patrová zděná zvonice na prakticky čtvercovém půdorysu. Přízemí bez oken, první patro, přístupné po vnějším schodišti u východní stěny stavby, se otevírá dvěma dvojicemi sdružených obloukových oken (na sever a na jih), resp. samotnými obloukovými okny (na západ a východ). Zvonici kryje lehce projmutá jehlancová střecha s vikýři a makovicí na špici. Omítka se sgrafity, krov, krytina, žaluzie ve zvonových oknech i zvonová stolice jsou s vysokou

Litoměřice  (LT)
    Hrušovany