Hrady.cz
Původně gotický, renesančně a barokně upravovaný kostel, spolu s bývalým hřbitovem, zvonicí a farou součást ohrazeného areálu. Přes dílčí opravy silně chátrající.
Kostel, zvonice a bývalá fara od jihu
Graficke pismenko Hrušovany leží na silnici II. třídy z Polep do Úštěka. Ke kostelnímu areálu je třeba z ní odbočit po vjezdu do obce od Polep vpravo na náves. Nejbližší železniční stanice Polepy leží přibližně 1 km odtud.

Kostel Narození Panny Marie v Hrušovanech u Litoměřic
    Jádro kostela pochází ze 14. století, rozšířen a upraven ve druhé polovině 16. století a znovu barokně kolem roku 1735. V té době severní průčelí převzalo vzhledem k poloze vůči návsi funkci hlavního vstupního. Po roce 1945 kostel ponechán bez údržby svému osudu, kolem roku 2000 opravena střecha, chátrání budovy se však zastavit nedaří.
    Ivan Grisa, dle Umělecké památky Čech, svazek 1, 1977, 8.6. 2008

popis

Kostel je trojlodní, orientovaný k východu. Presbytář gotický ze 14. století, trojlodí o dvě století mladší, pravděpodobně s využitím starších konstrukcí. Severní průčelí upraveno v baroku jako hlavní vstupní, vybaveno risalitem, pilastry a štítem s výklenkovou nikou, v ní socha Panny Marie. Presbytář zaklenut křížovou klenbou, na klenbě hlavní lodi renesanční hvězdicová síť štukových žeber, boční lodi zaklenuty křížově. V severní lodi empora.

Litoměřice  (LT)
    Hrušovany