Hrady.cz
Pozdně gotický klášter na severním konci někdejšího Nového města, po roce 1534 rozšířen o tzv. Klášteříček. Barokně upravován.
Jižní průčelí klášterního kostela sv. Kateřiny

Klášter františkánů s kostelem sv. Kateřiny a tzv. Klášteříčkem v Jindřichově Hradci

Graficke pismenko Založen roku 1478, vysvěcen roku 1491. Při stavovském povstání vybit roku 1619, poté barokně upraven. Po roce 1534 zřízen tzv. Klášteříček jako špitál a sídlo vdov po majitelích Jindřichova Hradce. Dnes sídlo justičních orgánů.
Ivan Grisa, dle Umělecké památky Čech, svazek 1, 1977, 7.6. 2008

popis

Kostel sv. Kateřiny je pozdně gotická jednolodní stavba, orientovaná na východ. Presbytář je výrazně nižší a užší než loď. K jižní straně lodi připojeny dvě okrouhlé ranně barokní kaple. Kostel je bezvěžový, na hřebenech střech lodi i presbytáře sanktusíky. Na severní straně presbytáře je vložena oratoř, přístupná od krytého mostu z Klášteříčka. Vlastní klášter je čtyřkřídlá budova kolem rajského dvora severně od kostela. Klášteříček je

klášter
     Jindřichův Hradec  (JH)