Hrady.cz
Klášter minoritů v severovýchodním cípu historického města s dochovanou gotickou architekturou klášterního kostela, rajského dvora a kapitulní síně. Dnes jedno ze sídel Muzea Jindřichohradecka.
Klášterní kostel sv. Jana Křtitele z hradní věže
Klášter s kostelem stojí na východním okraji historického města, nad rybníkem Vajgar. Exposice přístupná denně mimo pondělí 9.00–12.00, 13.00–16.00.
Ivan Grisa, podle stránky Muzea Jindřichohradecka, 7.6. 2008

Minoritský klášter s kostelem sv. Jana Křtitele v Jindřichově Hradci
    Založen ve třetí čtvrtině 13. století v koutě městských hradeb. Kostel sv. Jana Křtitele stavěn po několik desetiletí. Nejstarší částí je jižní zeď presbytáře a dvě nejvýchodnější klenební pole jižní boční lodi. V letech 1320–50 dostavěn presbytář a jižní loď, hlavní loď snad v té době sklenuta. Roku 1434 vypálen husity, poté dlouhodobá obnova (do roku 1480?), nově zaklenuta hlavní a část boční lodě. Velké opravy v letech 1597, 1608 (po požáru),

Ivan Grisa, dle Umělecké památky Čech, svazek 1, 1977, 7.6. 2008

popis

Kostel sv. Jana Křtitele je typická stavba architektury žebravých řádů z přelomu 13. a 14. století. Tvoří ji dlouhá a široká hlavní loď s mírně šikmo přisazeným presbytářem, orientovaným k jihovýchodu a podstatně užší a nižší jižní boční loď. Zevně omítnutý presbytář s opěráky. Gotická hrotitá okna s kružbami. Na štítě nad vítězným obloukem nasazena věžice s kamennou jehlancovou helmicí. Hlavní loď zaklenuta po husitských válkách síťovou

klášter
     Jindřichův Hradec  (JH)