Gotický trojlodní kostel ze 14. století s pozdějšími úpravami. Věž sloužila jako městská hláska.
Hlavní věž od severu

Proboštský kostel Nanebevzetí Panny Marie v Jindřichově Hradci

Graficke pismenko Hlavní farní kostel někdejšího významného poddanského města vznikl po polovině 14. století, svěcen před rokem 1382. Stavěl se zřejmě postupně od jižní lodi k severu, celkově dokončen pravděpodobně počátkem 15. století. Roku 1483 vestavěna západní kruchta, 1489–1506 přistavěna na severu Špulířská kaple. Roku 1599 přistavěna dolní sakristie u severního boku trojlodí, 1696 rozšířena starší horní sakristie u severní zdi presbytáře. Roku 1801 vyhořel, obnoven v letech 1808–28 J. Schafferem (částečně nově zaklenut, nová horní část věže s ochozem a helmicí). Roku 1873 proběhla částečná regotisace.
Ivan Grisa, dle Umělecké památky Čech, svazek 1, 1977, 7.6. 2008

popis

Trojlodí s mírně širší a vyšší střední lodí. Presbytář s ní stejné šíře. V severním koutu presbytáře vysoká věž, v jižním koutu schodišťová výška s kamennou jehlanovou helmicí. Na severním boku trojlodí pozdně gotická Špulířská kaple a nová dolní sakristie, na severní stěnu presbytáře a východní stěnu věže navazuje stará horní sakristie. Vnější stěny členěny opěrnými pilíři a hrotitými okny s gotickými kružbami. Původní hlavní portál s

Jindřichův Hradec  (JH)
    Jindřichův Hradec