Hrady.cz
Klasicistní objekt bývalé tiskárny A. Landfrase na Balbínově náměstí proti vstupu do jindřichohradeckého muzea.
Čelní pohled z Balbínova náměstí

Landfrasova tiskárna v Jindřichově Hradci

Graficke pismenko Dnešní výjimečně čistou klasicistní podobu dal domu roku 1827 stavitel Josef Schaffer. Starší objekt tehdy zvýšil o patro a dal mu novou fasádu. Od té doby sloužil téměř sto let provozu tiskárny rodiny Landfrasů. Tato původně koželužská jindřichohradecká rodina se po návratu z Příbrami koncem 18. století pustila do tiskařského podnikání. Její nejvýznamnější člen Alois Landfras vykonával v letech 1850–61 úřad starosty města. Další významnou památkou na rodinu je vila na pravém břehu Nežárky proti zdejšímu zámku.
Ivan Grisa, dle oficiálních internetových stránek města, 7.6. 2008

popis

Jednopatrová klasicistní budova. Hlavní průčelí do Balbínova náměstí je sedmiosé, s prostředním risalitem, završeným trojúhelníkovým štítem. Vchod kryje balkonový portikus. Po rekonstrukci v 90. letech 20. století se domu vrátila původní zelenobílá fasáda.

technická památka
     Jindřichův Hradec  (JH)