Hrady.cz
Bývalý obchodní dům galanterní firmy A. Wenke a syn je významným dílem raného období tvorby Josefa Gočára. Jeden z prvních objektů se zavěšenou čelní fasádou v českých zemích.
Hlavní průčelí do Husovy ulice

Obchodní dům firmy A. Wenke a syn, dnes sídlo Městského muzea v Jaroměři

Graficke pismenko Nevyhovující prodejní prostory galanterní firmy A. Wenke a syn přiměly jejího majitele ke studijní cestě po Evropě, na níž hledal soudobá řešení svého problému. Po jeho návratu konsultoval své představy s několika českými architekty, uspokojit je dokázal až Josef Gočár (1880–1945), tehdy začínající Kotěrův žák. Ten v té době začínal pracovat v nedalekém Hradci Králové. V souladu s představami investora vytvořil v letech 1910–11 ve spolupráci s místním stavitelem Josefem Mášou jedno z prvních děl české architektonické moderny. Pozoruhodná je zejména zavěšená fasáda, která umožnila bohaté prosklení čelní stěny.
Obchodním účelům sloužil dům do roku 1946, kdy byl předán jako samostatné sídlo jaroměřskému městskému muzeu, které zde funguje dodnes.
Ivan Grisa, dle internetové stránky Městského muzea Jaroměř, 7.6. 2008

popis

Řadový dvoupatrový dům v Husově ulici v Jaroměři z let 1910–11 se vyznačuje použitím betonu jako hlavního stavebního materiálu. To umožnilo vytvořit velké souvislé obchodní prostory přízemí a prvního patra, opticky propojené kruhovým prostorem ve stropě, vytvářejícím v prvním patře galerii. Největším průlomem do stavitelských tradic je provedení čelní stěny: není nosná, pouze visí na krakorcích stropů. Toto řešení umožnilo její maximální