Hrady.cz
Rokokový zámeček, postavený držiteli části Jablonného kolem roku 1770. Později sloužil jako poštovní stanice a škola.
Pachtovský zámeček
Pachtovský zámeček leží na výjezdu staré silnice z náměstí směrem k Liberci, bezprostředně za ním z ní odbočuje turistická cesta na hrad Lemberk.

Pachtovský zámeček v Jablonném v Podještědí
    Poddanské městečko Jablonné bylo dlouhá staletí rozděleno mezi lemberské a falkenburské panství. Držitelé druhého z nich, hrabata Pachtové z Rájova, si kolem roku 1770 nechali postavit na východním okraji města malý rokokový zámeček. Ten původnímu účelu nesloužil příliš dlouho, již na přelomu 18. a 19. století zde byla poštovní stanice, na níž měl údajně roku 1813 přespat i francouzský císař Napoleon I. Poté zde sídlila škola, dnes patří objekt

Ivan Grisa, dle Umělecké památky Čech, svazek 1, 1977, 8.6. 2008

popis

Volná rokoková stavba, pocházející zřejmě z okruhu architekta J. J. Wircha. Jednopatrový objekt se středním risalitem. Fasáda členěna lisenami, v patře risalitu pilatry. Uliční průčelí vrcholí trojúhelníkovým štítem. Střecha je mansardová. Dvorní fasáda prostší, se schodišťovým risalitem v ose. Po obou stranách symetricky umístěné vjezdy do dvora. V severozápadním uličním nároží osazen raně barokní tordovaný sloup Nejsvětější Trojice z roku

není známo
    Liberecký kraj