Hrady.cz
Farní kostel sv. Kateřiny stojí západně od náměstí ve Velvarech. Původní stavba ze 14. století několikrát upravovaná (15.–18. století), počátkem 20. století regotisován. Severně od něj stojí polozděná zvonice ze 16. století.
Graficke pismenko Velvary leží 10 km severozápadně od Kralup nad Vltavou. První historická zmínka o Velvarech pochází z roku 1282. Na město byly povýšeny v roce 1482 králem Vladislavem II. Jagelonským.
Kostel sv. Kateřiny Alexandrijské se nachází v centru města, v jihozápadním rohu Náměstí krále Vladislava.
Ve městě najdeme celou řadu dalších stavebních památek, jako Pražskou bránu, jeden z posledních zbytků městského opevnění, na náměstí pak barokní radnici a mariánský sloup a zejména hřbitovní kostel sv. Jiří na jižním předměstí Velvar.

Kostel sv. Kateřiny ve Velvarech
    Původně gotický ze 14. století, upravován roku 1478 mistrem Linhartem. Vyhořel 1580, roku 1604 nově zaklenut a opatřen kruchtou, opravena věž. V letech 1692–1701 (nově vysvěcen) upravován Pavlem Ignácem Bayerem, další oprava 1785. Počátkem 20. století regotisován, velká oprava v 90. letech 20. století.
    Ivan Grisa, podle Umělecké památky Čech, svazek čtvrtý, 1982, 31.5. 2008

popis

Jednolodní, orientovaný kostel s odsazeným presbytářem a věží v severním koutě mezi ním a lodí. Loď i presbytář mají opěráky a hrotitá okna. Jižní i západní portál lodi jsou novogoticky upraveny. Ohradní zeď bývalého hřbitova, který kostel obklopuje, vytváří vůči okolnímu terénu terasu. Počátkem 20. let 20. století byla upravena v postkubistickém duchu. Presbytář je sklenut síťovou klenbou se štukovými žebry na renesanční konsoly. Vítězný

Ivan Grisa, dle Umělecké památky Čech, svazek čtvrtý, 1982, 31.5. 2008