Hrady.cz
Hřbitovní kostel z r. 1600, 1644 vypálen Švédy, raně barokně opraven 1674 – 1679, r. 1734 přestavěna loď a presbytář, v l. 1777–83 přestavěn pozdně barokně snad dle projektu Josefa Jägera. Renesanční zvonice z doby kolem roku 1600.
Kostel od jihu
© Ivan Grisa 06/2009
Graficke pismenko Hřbitovní renesanční kostel byl vystavěn kolem roku 1600 na místě přiléhajícím k městským hradbám. V roce 1644 byl vypálen Švédy. V letech 1674 – 1679 byl zpustlý kostel raně barokně opraven mistrem Kryštofem Mikulínem. V roce 1734 došlo k výrazné přestavbě lodi a presbytáře. Opravený a nově zařízený kostel zničil v roce 1756 požár. Do dnešní pozdně barokní podobě byl přestaven v letech 1777 – 1783, snad podle staršího projektu Josefa Jägera či lichtenštejnského stavitele Tomáše Vojtěcha Budila.

popis

Jednolodní obdélný kostel s obdélným presbytářem. V průčelí je portál z roku 1677, v jižní stěně portál z roku 1703. Ze zařízení vynikají rokokoý hlavní oltář, kazatelna a sochy v nikách presbytáře z poloviny 18. století. Z kostela pochází soubor oltářních svícnů z roku 1679, uložený v depozitáři Arcibiskupství pražského. Vedle kostela stojí renesanční zvonice z doby kolem roku 1600, upravená v letech 1723 – 1724. Kolem kostela jsou umístněny

Praha-východ  (PH)
    Kostelec nad Černými lesy