Hrady.cz
Rozlehlý pravidelně utvářený hrad postaven olomouckým biskupem Brunem po r. 1272, po r. 1281 poškozen, na poč. 14. stol. opraven. Naposledy zmíněn r. 1325, poté opuštěn a zpustl. Dochovány reliéfní zbytky budov, valy a příkopy.
Hrad Šaumburk
Graficke pismenko Zřícenina leží nad obcemi Rajnochovice a Podhradní Lhota. Dochovaly se z ní jen obrysy zdiva hradeb a paláců, které lze již velmi špatně rozeznat. Jediné, co snad může zaujmout je hluboký šíjový příkop v čele hradu a kamenné ostění dveří vyhrabané amatérskými kopáči, které tu ještě dodedávna leželo. Jinak je areál hradu zalesněný.
28.5. 2002

historie

Hrad vznikl ve 2. polovině 13. stolení (uvádí se mezi roky 1272 a 1275). Na začátku 14. stol. se uvádí též jako "Nový hrad". Opuštěn by v 1. polovině 14. stol., údajně pro vysoké náklady na udržování a posádku. Nahradil jej menší nový Šaumburk, v současnosti nepatrná zřícena asi 1 km severně od Šaumburku.

nepatrné zbytky zdí
    Zlínský kraj