hrad Stražisko

Grünberg, Strážiště, Strážisko, Krumperk
Nejstarší zprávu o hradu představuje přídomek purkrabího na Veveří Ctibora z Grunbergu z r.1288. Po době ho získala cholinská větev rozrodu Bludovců. Asi byl dobyt při husitských válkách. Z hradu se prakticky nezachovalo žádné zdivo.
možné terénní náznaky
Graficke pismenko Na vyvýšenině nad vsí Stražiskem, kde dne stojí barokní kostel, stával v minulosti hrad stražiště (Grünberg). Měl nepochybně střežit důležitou cestu vedoucí ze střední Moravy přes Konici k Jevíčku a do Čech. Hrad vznikl pravděpodobně v druhé polovině 13. století a jeho prvním známým majitelem byl Adam z Konice, který v r. 1326 používal na pečeti titulu Adam z Grünberku. Po jeho smrti v r. 1327 zdědili konické panství a hrad Stražiště jeho synové Ješek a Adam. Někdy před r. 1379 postoupil Adamův syn Sulík z Konice hrad s převážnou částí konického panství Ješkovi Kropáčovi z Holštejna, jehož bratr Zdeněk prodal v r. ...

historie

Předchůdcem zdejšího hradu bylo pravěké hradiště. To zaujímalo celý prostor oválného návrší. Opevnění se doposud nepodařilo prokázat, ale předpokládá se že právě to mohlo být využito při stavbě hradu Grünbergu. Lokalita svým převýšením 50-130 m nad údolím byla strategicky vynikajícím místem. Datuje se do období popelnicových polí, tedy doby bronzové. Archeologické nálezy prováděl koncem 19.století J.Doležel.
    Ivo Rozehnal - zdroj - M. Čižmář Encyklopedie hradišť na Moravě a ve Slezsku 2004, 10.6. 2013

Prostějov  (PT)