Den boje za svobodu a demokracii
Renesanční kostel s gotizujícími prvky (hrotitě zaklenutá okna apod.) údajně z roku 1567.
Kostel od jihovýchodu.
Graficke pismenko Kostel je běžně přístupný jen v době bohoslužeb. V sousedství kostela rozsáhlý hřbitov a bývalé občerstvení pro poutníky i cestující (na kdysi významné cestě z Milevska na Písek).
Jan Sommer, 4.5. 2008

historie

Příklad prosté renesanční kostelní stavby (votivní?) s užitím gotických forem (hrotitě zaklenutá okna lodi a presbyteria, nízký triumfální oblouk s hrotitým záklenkem). Úpravy v baroku (1777 – z té doby zřejmě krovy a západní štít střechy) a v 19. století (sakristie a jižní vstupní portál); asi až z první poloviny 20. století pochází západní předsíň lodi.

popis

Jednolodní kostel (loď je široká, téměř čtvercová) s pětibokým presbyteriem. Na jižní straně presbyteria přibližně obdélná sakristie.

Písek  (PI)
    Květov