Den boje za svobodu a demokracii
Původní gotický kostel z pol. 13. stol. byl roku 1637 zničen a v letech 1700–06 vystavěn kostel nový, barokní. R. 1894 proběhla úprava kostela a tehdy byla zvýšena i jeho věž.
kostel od jihozápadu
© Milan Caha 09/2009
Graficke pismenko Tursko se nachází 6 km jižně od Kralup nad Vltavou a 20 km severně od Prahy. Obcí prochází silnice č. II/240 Praha – Kralupy – Velvary. Kostel sv. Martina je dominantou obce a jeho věž je již zdaleka nepřehlédnutelná.
Jihovýchodně od obce se rozkládá tzv. Turské pole s pahorkem zvaným Krliš, kde podle pověsti vojska přemyslovce Neklana vedená Čestmírem porazila vojsko Lučanů v Lucké válce, prý v 7. století.

historie

První písemná zmínka o obci pochází z roku 1100, kdy obec s širokým okolím patřila rytířskému řádu křižovníků s červenou hvězdou, kteří zde měli komendu s tvrzí a dvorem, snad největší v Čechách. Farní kostel byl v Tursku již r. 1257. Původní gotický kostel byl roku 1637 zničen. V letech 1700 – 1706 vystavěn nový, barokní kostel. Roku 1894 proběhla úprava kostela a tehdy byla zvýšena i jeho věž.

popis

Kostel sv. Martina je barokní jednolodní stavba. Presbytář kostela je trojboce zakončen. V západním průčelí je vztyčena hranolovitá věž. Presbytář je zaklenutý valenou klenbou s lunetami, chrámová loď je plochostropá. V presbytáři se nachází nástěnná malba v oválném rámu, zobrazující sv. Martina. Hlavní chrámový oltář pochází z druhé třetiny 19. stol. s obrazem sv. Martina, jehož autorem je podle předlohy od K. Škréty J. J. Heinsch. Barokní

Pavel Vítek - zdroj - Umělecké památky Čech (T-Ž), Academia Praha 1980, 3.5. 2008

Praha-západ  (PZ)