Hrady.cz
Tvrz přestavěna biskupem Tobiášem z Bechyně po roce 1290 na hrad. Po roce 1664 hrad přestavěn na zámek. Ten za vlastnictví Auersperků v roce 1741 vyhořel a nebyl obnoven. Dochována část obvodových zdí.
torzo obvodové zdi zámku
© Milan Caha 05/2008
Graficke pismenko Podle pověsti vznikl Štěpánov a první panské sídlo v něm již před rokem 995, kdy zde vladyka Štěpán z kmene Zličanů postavil tvrz. Z roku 1108 je Štěpánov uváděn jako zboží majitelů hradu Leštna nad Sázavou. Roku 1235 jej získali Šternberkové a roku 1250 pražské biskupství. Biskup Tobiáš z Bechyně roku 1290 povýšil Štěpánov na město. Okolo kostela dal postavit hradbu a tvrz dal přestavět na kamenný hrad. V době vlády posledních Přemyslovců bylo nedaleko Štěpánova objeveno zlato, což přineslo další rozvoj města. Těžba zlata končí roku 1390 a město chudne. Po přestupu arcibiskupa Konráda z Vechty k husitství se stává štěpánovský hrad ...
Milan Caha (zdroj Jaromír Vlček, Trhový Štěpánov: knížka o obci s dlouhou a zajímavou historií, s tvořivou současností i mnoha zajímavostmi, Maroli, Praha 2005. ), 6.7. 2008

hrad přestavěný na zámek
    nepatrné zbytky zdí