hrad Smilův hrad

Smilovo hradisko
Téměř zaniklý hrad. Dle archeol. výzk. se zde žilo na konci 13. stol. V pís. pramenech zmiň. pouze r. 1391, kdy byl hrad již nesporně pustý. Zanikl požárem. Jméno hradu odvoz. od Smila, synovce Hartmana (maj. holštejnského dominia v lokalitě).
Celkový pohled na ostrožnu s hradem, z cesty od severovýchodu
Zřícenina leží ve vojenském výcvikovém prostoru, do kterého je zákaz vstupu
redakce, 1.9. 2004

turistické

Zbytky hradu leží na ostožně mezi Drahanským a Kamenným žlebem, necelé 4 km západně od Žárovic. Místo leží ve vojenském výcvikovém prostoru Dědice. Nejjednodušší je přístup od Žárovic, odkud vede asfaltová cesta podél potoka až pod hrad, ovšem hned na začátku je zákaz vjezdu i s cedulí zákaz vstupu. Závora tu dnes však již není. Samotný hrad je dobře čitelný, ostrožnu přetíná ve vzdálenosti 70 m od jádra první, poměrně úzký příkop, za ním se

historie

Skromné zbytky zdiva hradu, který je s největší pravděpodobností pojmenován po synovi Bohuše z Jedovnice a z Drahotuš a synovci Hartmana z Holštejna Smilovi. Byl vystavěn koncem 13. století jako ochranný objekt blízkého naleziště železné rudy. Po rozpadu kolonizačního dominia pánů, kteří pocházeli z rodu z Ceblovic, získali tuto oblast páni z Kravař. Hrad, který nebyl ani dokončen, ztratil na významu a již počátkem 14. století zpustl. Jediná

redakce, 1.9. 2004

popis

Pokud půjdete po výše uvedené cestě dávejte dobrý pozor od původních fotografií se svah trošku změnil - je zarostlý a od silnice je neprostupná hráz porostu kopřiv a trní takže je kopec na první pohled jako každý jiný, jinak hrad je krásně čitelný a zajímavý.

nepatrné zbytky zdí
     Vyškov  (VY)