Hrady.cz
Prostý jednolodní kostelík, pocházející z počátku 14. století, barokně přestavěn v roce 1732. Vnitřní vybavení je rokokové.
© Milan Caha 04/2008
Graficke pismenko Obec Březí je poprvé připomínaná v první polovině 14. století. Najdeme ji východně od Prahy, 4 km severovýchodně od Říčan. Kostel sv. Bartoloměje stojí uprostřed hřbitova na pahorku asi 300 metrů severně od centra obce. Kostel je původně gotický, byl pravděpodobně postaven kolem roku 1300 současně se založením. Jeho dnešní podoba je výsledkem barokní přestavby z roku 1732. Tehdy nechala zásadně opravit a přestavět polorozbořený kostel majitelka panství Marie Terezie kněžna Savojská.
Milan Caha (zdroj: Emanuel Poche a kol., Umělecké památky Čech A/J, Academia, Praha 1977), 29.4. 2008

popis

Jedná se o prostou jednolodní obdélníkovou stavbu se čtvercovým presbytářem, zaklenutým křížovou klenbou. V barokní fasádě se dochoval fragment gotického lomeného portálu. Vnitřní vybavení, včetně hlavního oltáře, je rokokové. Zvon je novodobý, vysvěcen byl v roce 1992.

Praha-východ  (PH)
    Březí