Den boje za svobodu a demokracii
Na místě původního románského kostelíka, přestavěného v období gotiky, v letech 1763 až 1769 vystavěn barokní kostel sv. Bartoloměje. Velkou přestavbou prošel v roce 1903.
Kostel sv. Bartoloměje v Libčicích nad Vltavou
© Pavel Vítek 04/2008
Graficke pismenko Libčice nad Vltavou leží na levém břehu Vltavy, 13 km severně od centra Prahy a 6 km jihovýchodně od Kralup nad Vltavou. Prochází jimi železniční trať Praha – Děčín. S druhým břehem Vltavy spojuje Libčice přívoz pro pěší a cyklisty, který je provozován podle pravidelného jízdního řádu. Na město byly Libčice povýšeny roku 1948.
Kostel sv. Bartoloměje leží při silnici vedoucí z centra města směrem na Kralupy, nedaleko od nádraží.
26.4. 2008

historie

První písemná zmínka o vsi Libčice pochází z roku 993, kde jsou uvedeny v zakládací listině Břevnovského kláštera. V místech původního románského kostelíka, který byl přestavěn goticky, byl v letech 1763 až 1769 vystavěn barokní kostel sv. Bartoloměje. Velkou přestavbou prošel roku 1903.

popis

Kostel sv. Bartoloměje je jednolodní obdélníková stavba s obdélným polokruhově ukončeným presbytářem. Ten byl přestavěn r. 1903 a tehdy byla přistavěna i nová sakristie. Průčelí kostela se středním rizalitem je ukončeno trojúhelníkovým štítem a nad ním je vztyčena věž s cibulovou bání. V interiéru kostela je hlavní oltář novodobý, mřížka před oltářem a lavice v presbytáři i chrámové lodi jsou z 1. čtvrt. 18. stol. Kazatelna je rokoková. Na

Pavel Vítek - zdroj - Umělecké památky Čech (K-O), Academia Praha 1980, 26.4. 2008

Praha-západ  (PZ)