Den boje za svobodu a demokracii
Secesní hlavní budova výstaviště v Holešovicích, postavená roku 1891 pro Jubilejní zemskou výstavu, upravená roku 1898 a částečně upravená v letech 1952–1954. Při požáru 16. 11. 2008 shořelo levé křídlo budovy.
Graficke pismenko Budova je obvykle přístupná při konání veletrhů či koncertů. Takových akcí se konají v průběhu roku desítky a cestu si na ně může najít zájemce téměř o cokoliv, od knih a divadla až po moderní automobily či módní přehlídky.
24.4. 2008

historie

Výstaviště bylo založeno roku 1891 na ploše 300000 m2 pro Zemskou jubilejní výstavu. Původním projektantem staveb byl Antonín Wiehl, od něhož byla mj. dřevěná vstupní brána, zbořená roku 1952, kdy se z výstaviště stal "Park kultury a oddechu Julia Fučíka" (lidově přezdívaný "juldafulda"). Roku 1895 se tu konala rozsáhlá Národopisná výstava, roku 1898 rovněž slavná Výstava architektů a inženýrů (spojená např. s elektrickými zařízeními Františka

Jan Sommer podle Emanuel Poche: Prahou krok za krokem, Paseka, Praha – Litomyšl 2001, s. 351-353., 24.4. 2008

popis

V jádře ocelová konstrukce Průmyslového paláce vznikla v souvislosti s velkolepou Jubilejní výstavou roku 1891 podle projektu ing. F. Prášila a arch. Bedřicha Münzbergera. Části výzdoby pocházejí od architekta Fridricha Ohmanna a sochařů F. Hergessela, A. Procházky a L. Wurzela. Další úpravy prováděl roku 1898 architekt A. Dryák, v interiéru roku 1907 architekt J. Fanta. Vnější portikus a nové klenby bočních křídel provedl v letech 1952–1954

technická památka
    Praha 7-Bubeneč