Hrady.cz
Opuštěný čtyřkřídlý renesanční zámek s okrouhlými věžemi v nárožích. Postaven poč. 17. st. snad na místě starší tvrze Hynkem Šarovcem. Poté patřil Miniattiům, olomouckým klariskám, Saint Genoisům a Liechtensteinům. Od r. 1936 patří městu Prostějov.

dějiny zámku

Graficke pismenko V letech 1378-1464 je v Ptení zmiňována tvrz, ta však nejspíš stála v jiném místě. Po jejím zániku v česko-uherských válkách si Šarovcové ze Šarova postavili tvrz novou. Ani o ní se příliš mnoho neví, není však vyloučeno, že mohla stát v místě dnešního zámku a její zdivo mohlo být při jeho stavbě využito. Pravděpodobně počátkem 17. století postavil Hynek Šarovec rozlehlý pozdně renesanční patrový zámek s okrouhlými věžemi v nárožích. V dalších letech měnil zámek často majitele – pobělohorský konfiskát koupil roku 1630 císařský plukovník Miniatti z Campoli, roku 1679 koupil Ptení Václav Bernard z Bartoděj, krátce poté se zámek opět ...
25.3. 2004

historie

V r. 1499 získal Ptení s dvorem a pustou ves Bernov Jakub ze Šarova, nejvyšší hofrychtéř Markrabství moravského, vlastnící již sousední blízkou tvrz a ves Krumsín. Za jeho vnuků Jiřího a Viléma ze Šarova se v r. 1581 znovu připomíná ve Ptení tvrz. Vznikla patrně jako nové rodové sídlo brzy poté co Václav ze Šarova prodal v r. 1527 tvrz krumsínskou. V době českého stavovského postání z l. 1618 - 1620 vlastnil Ptení Hynek ze Šarova, jemuž byly

Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku - Severní Morava, Svoboda, Praha 1983 (doplněno redakcí hrady.cz), 24.5. 2005

pověsti

R. 1790 došlo k opravám zámku. K události se váže i místní pověst. Údajně od té doby tu začalo strašit. Jednou však jakýsi potulný zámečník strávil v zámku noc. Zjevil se mu prý samotný čert. Zámečník nemeškal a přikoval mu prsty ke stolu. Teprve když slíbil, že přestane strašit, zámečník mu dal svobodu. Odté doby byl zase klid.
    Ivo Rozehnal , 8.3. 2009

Prostějov  (PT)