Hrady.cz
Menší sakrální objekt – kaple, vybudovaný na začátku 18. století uprostřed návsi vesnice Hospozínek u Velvar. Stavebníkem byla Anna z Clary-Aldringen. Kaple je dochována v původním stavu bez přestaveb. Nyní již neslouží svému účelu.
Kaple sv. Jana Nepomuckého v Hospozínku

Hospozínek u Velvar

Graficke pismenko Kaple sv. Jana Nepomuckého pochází z r. 1711 (dle data ve znaku) a jeho zakladatelkou byla Anna Polyxena z Clary-Aldringen. Její znak je umístěn nad portálem. Kapli tvoří osmiboký presbytář, sklenutý oválnou kupolí s lucernou, k němuž je v ose stavby připojena čtvercová sakristie. Loď je sklenuta valenou klenbou. Nad portálem v lodi je štít. Zařízení kaple bylo z větší části zničeno. Kaple není využívána, její stav je zatím dobrý.
Jaroslav Valečka podle Poche E. (red): Umělecké památky Čech, sv. první, A/J. Praha, Academia 1977., 20.4. 2008

popis

Kaple Sv. Jana Nepomuckého dlouho bez výraznějšího zájmu obce, která je vlastníkem nemovitosti, pozvolna chátrala. Chalupáři, kteří do obce jezdí na své chalupy, založili Občanské sdružení pro podporu a rozvoj části obce Hospozínek a objekt převzali od obce Hospozín do správy. Díky aktivitě sdružení se podařilo získat prostředky na I. etapu opravy, v rámci které byla provedena projektová dokumentace, zemní práce, odspádování objektu do