Hrady.cz
Barokní kaple sv. Floriána postavena roku 1726. Dřevěná socha sv. Floriána umístěná uvnitř kapličky pochází z 90. let 20. stol., nahradila zničenou sochu původní.
kaple od západu
© Milan Caha 05/2009
Graficke pismenko Městys Bernartice leží na hlavní silnici č. I/29 Písek–Tábor 20 km východně od Písku a 25 km západně od Tábora. Kaple sv. Floriána stojí na východní straně náměstí před budovou radnice u cesty vedoucí ke kostelu sv. Martina.

Svatý Florián (Florián z Lorchu)
    Svatý Florián je katolický mučedník a světec. Je patronem hasičů a profesí, které souvisejí s ohněm – pekařů, hrnčířů, hutníků, kominíků. Zobrazován bývá v oblečení římského důstojníka s nádobou na hašení, případně přímo hasící požár. Jeho sochy se vztyčovaly na ochranu proti požárům. Svatý Florián se podle legendy narodil v 2. pol. 3. stol. v Zieselmaueru nedaleko Vídně a stal se římským vojákem. Sloužil jako vedoucí kanceláře místodržícího v

popis

Kaple sv. Floriána byla postavena roku 1726. Barokní stavbička je čtvercového půdorysu na všech čtyřech stranách otevřená arkádami. Nároží jsou členěna pilastry. Uvnitř kaple umístěná dřevěná socha sv. Floriána pochází z devadesátých let 20. století, která nahradila zničenou sochu původní.
    Pavel Vítek - zdroj - Umělecké památky Čech (A-J), Academia Praha 1980, 20.4. 2008

Písek  (PI)