palác Michnů z Vacínova

Tyršův dům, Michnův palác
Šlechtická předměstská vila z 80. let 16. stol., která od r. 1624 patřila Michnům z Vacínova. R. 1644 manýristicky přestavěna, kolem r. 1656 upravena raně a roku 1777 pozdně barokně. Od r. 1921 patří České obci sokolské, stavebně upravena. Slouží především tělesné výchově, sály jsou pronajímány.
průčelí zadního traktu
© Milan Caha 04/2008
Graficke pismenko Palác, původně šlechtická předměstská vila, vznikl v 80. letech 16. století. Než jej v roce 1624 získali Michnové z Vacínova, kteří paláci dali jeho jméno, často měnil majitele; patřil mj. Kinským, Slavatům z Chlumu a Košumberka, Šternberkům či Thurnům. Za jeho autory jsou považováni stavitelé A. a B. de Barifis. Michnové realizovali kolem roku 1644 manýristickou přestavbu, posléze kolem roku 1656 doplněnou raně barokními úpravami F. Carattiho. Z důvodů finanční tísně Michnové palác prodali v roce 1684 Schwarzenbergům, kteří přistavěli konírny a udělali drobné úpravy v interiéru. Posléze získala objekty paláce armáda, která kolem roku ...
Milan Caha (zdroj: Pavel Vlček edt., Umělecké památky Prahy - Malá Strana, Academia, Praha 1999); doplněno redakcí dle http://www.michnuvpalac.cz, 19.4. 2008

popis

Areál paláce je v kontextu Malé Strany velmi rozsáhlý. Kromě renesanční budovy je tvořen předdvořím, rozlehlým dvorem, severním křídlem s tělocvičnou a starou zbrojnicí. Průčelí má pozdně barokní fasádu, na které se dochovaly zbytky renesančních sgrafit a chiaroscurových maleb. Fasádě zadního – zahradního – křídla dominuje rizalit s pilastry a bohatou štukovou výzdobou. V levé části ohradní zdi je grottová nika z 50 let 17. století. Na nádvoří

Milan Caha (zdroj: Pavel Vlček edt., Umělecké památky Prahy - Malá Strana, Academia, Praha 1999), 19.4. 2008

Praha 1-Malá Strana
    Další paláce, domy