Hrady.cz
Barokní kaple sv. Michaela archanděla, postavená jezuity roku 1739, se nachází na malém vyvýšeném a obezděném návrší. Schodiště vedoucí ke kapli bývalo ozdobeno kamennými vázami, před vchodem do kaple stály sochy andělů a nad vchodem socha Boha Otce.
Kaple sv. Michaela archanděla v Kozinci
Průčelí kaple
© Pavel Vítek 04/2008
Graficke pismenko Kozinec, místní část obce Holubice, se nachází asi 2 km západně od Turska, které najdeme na silnici č. II/240 Praha – Velké Přílepy – Kralupy nad Vltavou. Kaple sv. Michaela archanděla leží v centru obce. V okolí nejzajímavější památkou je románský kostel v Holubicích. Nedaleko Kozince a Turska se nachází Turské pole, kde podle bájí porazil kmen Čechů Lučany.

popis

Kaple sv. Michaela archanděla postavili jezuité roku 1739 v barokním slohu. Stojí na malém vyvýšeném a obezděném návrší. Jedná se o malou oválnou stavbu s rizalitem v průčelí, členěným zdvojenými lizénami. Válcová stavba kaple je členěna lizénovými rámci a oválnými okny. Vnitřek kaple je sklenut plackou, na stropě umístěna barokní freska. Oltář pochází z období rokoka a na něm je umístěna socha sv. Michaela archanděla. Na schodišti vedoucímu

Pavel Vítek - zdroj - Umělecké památky Čech (K-O), Academia Praha 1980, 15.4. 2008

Praha-západ  (PZ)