Hrady.cz
Hrad byl vystavěn buď zeměpánem nebo biskupem, sloužil jako protiváha sousednímu hradu Rychleby. Dochoval se pahorek jádra, zbytky předhradí a příkopu.
Pustý zamek - bývalé jádro hradu
2003 ©Puffin Puffin
Graficke pismenko K Pustému zámku se dostanete nejlépe od hradu Rychleby - Pustý zámek je na protějším hřebenu. Ze silnice v údolí se začněte škrábat do protějšího svahu, až narazíte na starou zpevněnou cestu, po které se dáte doleva. Tam, kde silnice ostře zatáčí doprava, můžete pozorným okem uvidět onu terénní kupičku - to je Pustý zámek.
PS: Pozor na nové vydání mapy KČT, tam je Pustý zámek zakreslený nesprávně na stejném hřebenu jako Rychleby! Ale ve starším vydání mapy (tuším z roku 1999) je to ještě správně! Tak se nedejte zmást...
Puffin - zdroj: osobní zkušenost, 22.8. 2003

historie

Zatímco z rychlebských věží bylo vidět jako na dlani Račí údolí, též cestu na druhou stranu zakrývaly svahy a skalnaté srázy. Z Pustého zámku se dalo dohlédnout na oba přístupy k Rychlebům, především však na cestu až daleko do údolí, která se zde větvila k Žulové a přes Javorník k Pačkovu. Původní jméno hradu není známo. Byl postaven narychlo, nesmírně pracně, velkým množstvím pracovníků. Stal se pevností na zdolání sousedního rychlebského

Jan Laurýn, Rostislav Vojkovský, Rychleby - Neznámý hrad v Rychlebských horách, 2.11. 2007

popis

Z Pustého zámku se nedochovaly žádné zbytky zdí, hrad byl pravděpodobně celý vybudován ze dřeva a hlíny. I když měl hrad ideální polohu pro pozorování okolí, přístupová cesta až tak výhodná nebyla. Byla položena o něco výše než samotný hrad, proto zejména z jižní a z jihozápadní strany musel být hrad chráněn širokým podkovovitým příkopem s plochým dnem. Nad příkopem vedla 2-2,2 m široká lavice, 1,5 až 2,5 m vysoko. Nevedlo tudy žádné přemostění

Jeseník  (JE)