Hrady.cz
Jenda z nejvýznamnějších novoklasicistických budov v Praze z let 1924–1929, podle projektu Františka Roitha.
Knihovna
Graficke pismenko Budova je z velké části veřejně přístupná v provozních hodinách městské knihovny. Výstavní sál je přístupný při prohlídce výstavy a divadelní sál při divadelním představení.
Jan Sommer, 14.4. 2008

historie

Budova stojí v asanovaném území Starého Města, kde bohužel byly v kolem roku 1900 zplanýrovány desítky středověkých i pozdějších domů. Jedná se o jednu z největších památkových tragédií nové doby. Jen zčásti nám může být útěchou případná výtvarná kvalita a provozní využití aktuálních budov. Knihovna byla (v sousedství Klementina a nové pražské radnice na Mariánském náměstí) plánována již roku 1911. V roce 1923 byla vypsána užší soutěž, ze které

Pavel Vlček a kol.: Umělecké památky Prahy. Staré Město, Josefov, Praha 1996, s. 174-175., 14.4. 2008
    Stavba svým vstupním průčelím citlivě dotváří Mariánské náměstí a vhodně koresponduje s dalšími pozoruhodnými dominantami (Klementinum, radnice, severní průčelí Clam-Gallasova paláce). Boční rizality navozují dojem čestného dvora před vstupním portikem, však díky podloubím neomezují pěší provoz. Budova při určité strohosti zaujme pečlivým zpracování citlivě volených stavebních materiálů a povrchových úprav. Čtyřkřídlá budova obklopuje

Praha 1-Staré Město
    Další ostatní