Hrady.cz
Okrouhlé tvrziště je pozůstatkem tvrze z poloviny 14. století. Tvrz byla dobyta a zničena husity roku 1424. Dochovaly se valy, příkop, centální pahorek a ve sklepě přilehlého domu druhotně osazený portál.
tvrziště od severozápadu
© Milan Caha 04/2008
Tvrziště je nepřístupné, leží v soukromé zahradě domu čp.103. Nejlépe je možné ho vidět z louky ze západu či severozápadu.
13.4. 2008

historie

Tvrz byla založena v polovině 14. stol, první zmínka pochází z roku 1360, kdy Jiří z Mlázovic uvedl do funkce faráře místního kostela. Nejvýznamnějším majitelem byl Všeslav z Charvátec, zvaný Chod z Mlázovic, který roku 1403 zastával úřad místokomořího úřadu zemských desek. Po roce 1415 vlastnil tvrz vladyka Černín neznámého rodu, aktivně se účastnící husitské revoluce na straně táborské opozice. Podle W.W.Tomka se jednalo o Jana z Černína, z

Milan Caha (zdroj: kol.: Encyklopedie českých tvrzí, II. díl, Argo, Praha 2000), 13.4. 2008

popis

Okrouhlé tvrziště o průměru asi 45 m s dobře dochovaným suchým příkopem na jižní a východní straně o šířce 4 až 5 m, nad nímž se táhne zbytek vnějšího valu. Centrální pahorek má průměr 26–28 metrů. Je beze zbytků zdiva, terénní náznaky však naznačují, že zde stávala minimálně jedna čtyřúhelníková stavba. Ve sklepě domu čp. 103. se dochoval pískovcový portál, snad z původní tvrze.

Jičín  (JC)
    Další tvrze