Hrady.cz
Zřícenina nevelkého, strážního hrádku bez sídelní funkce založeného ve 12. stol. Hrad se psal Weyssensteyn v souvislosti s loupežníkem Ulmanem z Linavy.
Východní roh věže
© Roman Řezáč 08/2003
Graficke pismenko Až půjdete po zelené značce a uvidíte velkou skálu (viz. obr.) projděte kolem ní dolů a tam naleznete skromné zbytky strážní věže. Pod tímto místem z kopce je další strážní hrádek. Na místo nevede žádná cesta.
28.5. 2002

popis hradu
    Zřícenina nevelkého slezského strážního hrádku, která není ani tak přitažlivá díky svým troskám, ale díky krásným přírodním scenériím a místem, na němž je hrad situován. Hrádek se nachází na dvojklanném skalisku na úbočí hory Pytlák severozápadně od Vrbna pod Praděděm. Na mohutnějším ze skalisek se nachází spodní část hranolové věže o půdorysu asi 8,7 x 6 m. Od stoupající stráně je skála s hradem oddělena příkopovou rozsedlinou. Skalisko s věží

Jan P. Štěpánek, M. Plaček : Hrady a zámky na Moravě a ve Slezsku, Libri, Praha 1996, 13.2. 2006
    PŘÍSTUP K RABENŠTEJNU Při hledání hrádku Rabenštejna předem radím nedržet se turistických map. Většina z nich (alespoň co se dostaly do rukou mne) hrádek sice zakreslený mají, ale dosti nepřesně. Přístup k Rabenštejnu je v podstatě možná dvěma způsoby. První možností je cestou od Vrbna podél Střední Opavy asi po 3,3 km přejet přes mostek říčku (Zde možno zanechat auto. Dál je vjezd zakázán) a pokračovat po zpevněné silnici (po zelené

dějiny hradu
    V historický pramenech je Rabenštejn uveden pouze v souvislosti s Ulmanem z Linavy, který podle nedatované listiny oloupil a zavraždil poddané vratislavského biskupa a se svou kořistí a zajatci se uchýlil na svůj hrad „Weyssensteyn“. Tuto listinu literatura rámcově datuje mezi roky 1318, kdy se vlády na Opavsku ujal vévoda Mikuláš II. a 1342, kdy byla uzavřena smlouva mezi vratislavským biskupstvím a králem Janem Lucemburským.

nepatrné zbytky zdí
     Bruntál  (BR)