Hrady.cz
Barokní novostavba z období kolem roku 1700 na místě starší – gotické a renesanční zástavby. Autorem projektu je Carlo Fontana.
© Milan Caha 09/2008
Graficke pismenko Městiště dnešního paláce prošlo složitým vývojem. Původně na jeho místě stálo až devět domů, jejich zbytky se však nedochovaly. Domy postupně skupovali Martinicové. První zakoupil roku 1629 Jiří Adam Bořita z Martinic, další Maxmilian Valentin z Martinic roku 1654. Celý blok pak získal Maxmilian Valentin o čtyři roky později – v roce 1658. První stavební aktivity na nově sjednoceném městišti zahájil kolem roku 1665 Jaroslav Bernard z Martinic. Stavebníkem současného paláce byl Jiří Adam II. z Martinic, který pro stavbu získal římského architekta Carla Fontany. Stavba průkazně probíhala už v roce 1701. Po vymření Martiniců získal palác rod Clam-Martiniců ...
Milan Caha (zdroj: Pavel Vlček (edt.), Umělecké památky Umělecké památky Prahy - Hradčany, Academia, Praha 2000), 10.4. 2008

Praha 1-Hradčany
    Další ostatní