Hrady.cz
Židovský hřbitov založený roku 1893 a používaný do roku 1975. Zachovalo se asi 300 náhrobků a obřadní síň, přestavěná na hostel.
obřadní síň
© Milan Caha 04/2008
Židovská obec v Libni bývala svého času třetí největší v Čechách. Téměř do konce 19. století jí sloužil starý hřbitov ze 17. století, který býval nedaleko nové synagogy jižně od bývalé židovské čtvrti. Roku1875 byl starý hřbitov zredukován kvůli výstavbě dnes zaniklé železniční stanice Libeň - dolní nádraží, pohřbívalo se na něm do začátku devadesátých let 19. století. Nový hřbitov byl zřízen daleko od centra Libně, na rozhraní Střížkova a Kobylis (dnes leží u hlavní komunikace spojující Kobylisy a sídliště Ďáblice). Založen byl v roce 1893 a k pohřbívání byl používán až do roku 1975. Po druhé světové válce byl podstatně zmenšen a jeho nevyužitá plocha byla předána jiným uživatelům. Na konci 20. století se začala o hřbitov starat ...
Milan Caha (zdroj: Jiří Fiedler: Židovské památky v Čechách a na Moravě, Sefer, 1992), 10.4. 2008

židovské památky