Hrady.cz
Renesanční zvonice postavena na ruinách brány kláštera Německého řádu špitálních bratří Jerusalémských P. Marie. Roku 1586 zvýšena na tři patra, poškozena při požáru roku 1846.
západní průčelí věže
© Milan Caha 04/2008
Graficke pismenko Základ zvonice vznikl pravděpodobně již v době, kdy v Miletíně sídlil Německý řád špitálních bratří Jerusalémských Panny Marie (Řád Německých rytířů), tedy někdy mezi lety 1241–1423. Věž byla vztyčena na troskách východní brány jejich kláštera. Roku 1586 byla Bartolomějem z Valdštejna věž zvýšena na tři patra. Nad bosovaným portálem je nápis "Sub umbra alarum tuarum tege nos dme.1586" a erby Valdštejnů, pánů z Hustířan, Bohdaneckých z Hodkova, Radeckých z Radce a znak města Miletína (sv. Jiří bojující s drakem). V prvním patře nad vchodem byly hodiny, v druhém 4 zvony. Ve třetím patře bydlel hlásný. Při požáru roku 1846 ...

Jičín  (JC)
    Miletín