Hrady.cz
Renesanční stavba z doby kolem roku 1600, opakovaně upravovaná barokně, získala nynější podobu po roce 1743. Dnes velvyslanectví Polské republiky.
Pohled na hlavní průčelí od severovýchodu
Sídlo zastupitelského úřadu není veřejně přístupné. Od roku 2008 zpřístupněna terasová část palácové zahrady.
Jan Sommer, 9.4. 2008

historie

Pozemek paláce se nachází mimo území Malé Strany opevněné ve středověku. Až do 16. století se tu údajně provozovaly jen zemědělské činnosti. V roce 1580 však nedávno postavené budovy koupil císařský rada Václav Berka z Dubé; v roce 1583 přikoupil i vinice na svahu hradního návrší. Asi do roku 1600 palác získal v několika etapách vcelku nynější hmotu. V roce 1714 přešel palác na hrabata z Vrbna. Do této doby je řazen portál v uličním průčelí a

Pavel Vlček a kol.: Umělecké památky Prahy. Malá Strana, Praha 1999, s. 249–250., 9.4. 2008

popis

Kompaktní hmota paláce obsahuje postupně narůstající organismus. Na severovýchodní straně barokní vjezdový portál se zprohýbanou římsou a reliéfním znakem. Na průjezd uvnitř navazuje monumentální schodiště. Na západní (nepřístupné) straně renesanční portál s datací "1580". V jihozápadním křídle je slavnostní sál, procházející na výšku dvěma patry s barokní freskovou a štukovou výzdobou klenby.