Hrady.cz
Barokní palác vznikl v 18. století po postupném sloučení několika původně středověkých domů, přestavovaných renesančně po zhoubném požáru Malé Strany v roce 1541.
© Milan Caha 07/2008
Graficke pismenko Palác je sídlem Národního památkového ústavu a je přístupný jen v rámci úředních kontaktů s památkáři. Za úplatu jsou ovšem přístupné palácové zahrady na jižním úbočí hřbetu Pražského hradu. V nádvoří paláce sídlí kavárna.
8.4. 2008

historie

Archeologický výzkum v místech zahrady při její rekonstrukci kolem roku 1990 prokázal výskyt řady výrobních zařízení s pecemi (stavební materiály, kovy). Linie průčelí zřejmě souvisí trasováním přibližně vrstevnicových ulic, které se po úbočí a úpatí hradního svahu rozbíhaly severovýchodním směrem od Pětikostelního náměstí. Po založené Malé Strany byla zřízena brána v hradbě mimo nynější Valdštejnskou ulici (ve východní zdi zadní části

Pavel Vlček a kol.: Umělecké památky Prahy, Malá Strana, Praha 1999, s. 261–264., 8.4. 2008

popis

Dům má mimořádně složitou dispozici, svědčící o zachování starších konstrukcí gotických a renesančních. Sjednocené průčelí o pestré minulosti svědčí především svými půdorysnými nepravidelnostmi. Horizontálně disponované průčelí vrcholí trojúhelníkovým štítem. Členění okenních šambrán a parapetů svědčí o původu v raném klasicismu. Na palác navazuje hodnotná terasová zahrada, stoupající až k tarasní zdi zahrad Pražského hradu. Součástí jejího