Hrady.cz
Románský kostel snad z počátku 13. století, později doplněný gotickorenesanční věží a renesanční předsíní a barokně upravený.
Kostel stojí v jižní části obce na výrazné vyvýšenině, obklopené hustou zástavbou, malebně rozloženou po úbočích.
Jan Sommer, 6.4. 2008

historie

Románská stavba asi z první čtvrtiny 13. století byla v první polovině 16. století doplněna o velkou gotickorenesanční západní zvonici (snad na místě starší věže) a ve druhé polovině 16. století na severní straně o renesanční předsíň. Věž byla upravena do nynější podoby v roce 1748.
    Umělecké památky Čech 2, Praha 1978, s. 117., 6.4. 2008

popis

K obdélné lodi přiléhá na východní straně poloválcová apsida, na západní straně rozměrná hranolová věž, na severní straně drobná předsíň a na jihu sakristie. Z románské části stavby byly při úpravách ve 20. století sejmuty omítky, takže je patrné románské kvádříkové zdivo (řada prvků, např. obloučkové vlysy, byla nahrazena kopiemi) i stavební části později upravené. Pozdější přístavby byly ponechány omítnuté. Apsida je nápadná vnějšími lichými

Litoměřice  (LT)
    Kostomlaty pod Řípem