Hrady.cz
Poutní kostel Navštívení Panny Marie Na Vršíčku postavený v letech 1744-1747 stavitelem Janem Mourkem. V letech 1994-1998 byla provedena oprava venkovního pláště kostela, projekt zpracoval Ing. arch. Jan Soukup z Plzně.
průčelí kostela
© Milan Caha 04/2011
Graficke pismenko Kostel Navštívení P. Marie se nachází nedaleko obce Litohlavy, cca 3 km od Rokycan. Nejlepší způsob dosažení tohoto místa je autobusem z Rokycan do Litohlav (zastávka háj - pak se jen kousek vrátíte, cestou je kostel vidět po levé straně). Při pěší cestě je nutné podcházet dálnici.
Ondřej Bezděk, 7.3. 2006

turistické

Barokní poutní kostel Navštívení Panny Marie byl postaven na výrazném kopci zvaném Vršíček v letech 1744-1747 stavitelem Janem Mourkem z darů občanů a města Rokycany jako projev díkůvzdání za ochranu a pomoc, když se v dobách epidemie moru Rokycanům vyhnula. Centrála na půdorysu řeckého kříže je sklenuta kupolí s dvouvěžovým průčelím. Okolí kostela bylo parkově upraveno. Na schodech jsou vytesána jména rodin, které přispěly na stavbu kostela.

Vlky, 4.2. 2007

historie

Kostel byl postaven v barokním slohu v letech 1744-1747 stavitelem Janem Mourkem z darů občanů a města Rokycany jako projev díkůvzdání za ochranu a pomoc před epidemií moru, která se tehdy šířila v Čechách, ale Rokycany jako zázrakem nezasáhla.
    Výňatek z textu u kostela. (doplněno), 7.3. 2006

pověsti

V Novém zákoně je popsáno setkání těhotné Panny Marie s její příbuznou Alžbětou, rovněž těhotnou; budoucí matkou Jana Křtitele. Panna Marie poté, co jí bylo andělem zvěstováno, že porodí syna Božího, spěchala, aby navštívila Alžbětu a byla "prostřednicí milosti"; aby předala posvěcení nenarozenému Janu Křtiteli. Alžběta byla těhotná i přes svůj vyšší věk a údajnou neplodnost, její těhotenství mělo být podle zjevení archanděla Gabriela pro Pannu

popis

Barokní kostel byl postaven v letech 1744-47 architektem J. Mourkem, upravován byl novobarokně v 19. století. Kostel má půdorys řeckého kříže s kupolovitou střechou. Fasády jsou zvýrazněné lisenami, oválná a obdélná okna mají zvlněné záklenky, obdélné portály mají po obou stranách mělké niky. Střed lodi je zaklenut kupolí s lucernou, boční ramena kříže mají klenbu valenou s lunetami. Vybavení (varhany, obrazy, sochy) pochází převážně z 19.

Rokycany  (RO)
    Litohlavy