Hrady.cz
Původní gotický kostel sv. Bartoloměje z konce 14. století, počátkem 20. st. zbourán a na jeho místě postaven kostel nový. Počátkem 21. století prošel generální opravou.
Kostel sv. Bartoloměje v Chrášťanech
© Pavel Vítek 02/2008
Graficke pismenko Obec Chrášťany se nachází v okrese České Budějovice, pří silnici II/105 spojující Milevsko s Týnem nad Vltavou. Leží 9 km severně od Týna nad Vltavou a 8 km západně od Bechyně.
Kostel sv. Bartoloměje najdeme v centru obce na návsi.

historie

Původní kostel sv. Bartoloměje se prvně písemně připomíná roku 1384 a byl zřízen jako kostel farní, později se však stal kostelem filiálním u děkanství týnského. Od roku 1724 je však opět kostelem farním. V průběhu dalších let však kostel chátral a proto byl na počátku 20. století zbourán a na jeho místě postaven kostel nový. Počátkem 21. století prošel kostel generální opravou.
    Pavel Vítek - zdroj - Umělecké památky Čech (A-J), Academia Praha 1980, 30.3. 2008

popis

Kostel sv. Bartoloměje je jednolodní stavba s pravoúhle zakončeným presbytářem. V západním průčelí kostela stojí hranolovitá věž. Z původního gotického kostela se dochoval hrotitý, pravoúhle odstupňovaný portál, nyní vsazený do jižní strany lodě. Ze stejné doby pochází kamenný pravoúhlý sanktuář, vsazený do severní stěny presbytáře. Hlavní oltář a kazatelna pocházejí z počátku 18. století, kamenná křtitelnice je pozdně gotická. Kostel původně

České Budějovice  (CB)
    Chrášťany