hrad Jezdec

Reitstein
Zaniklý hrádek z 14.–15. stol., patrně strážní místo nedaleké zemské cesty z Liberce na Frýdlant. Hrad částečně vytesán do skály. O majitelích prameny mlčí. Dle legendy zde býval loupežník, jenž byl zajat pány z Biberštejna po husitských válkách.
jezdec - vysekaná místnost v jádru hradu
Graficke pismenko Malý hrad Jezdec (Reitstein), využívající jako staveniště tři žulová skalní žebra spojená na severní straně hradbou, se nachází na severním okraji Liberce a vede k němu žlutá turistická cesta. Přístup do jádra byl upraven v novověku. Na hlavní – zespoda impozantně působící – skále se nachází množství kapes a draží a také jedna vyhloubená prostora. Hrad byl proti jižní přístupové straně opevněn dobře čitelným příkopem a valem. Doba života tohoto malého zřejmě strážního hradu spadá do 14. a 15. století.
Michal Merkl (T. Durdík, Ilustrovaná encyklopedie českých hradů, 1999), 23.3. 2004

historie

Mezi nejmenší tvrze celého Liberecka patří Jezdec, ležící na severním okraji liberecké čtvrti Ruprechtic, nad divokým údolím řeky Černé Nisy. Byla to malá tvrz, vytesaná částečně do skály, kterou od ostatní krajiny odděloval nehluboký, asi 4 m široký příkop. Na skále jsou vytesány na několika místech letopočty, ale nevíme, ze které doby pocházejí, a nehluboké otvory, ve kterých byla zakotvena dřevěná nástavba tvrze. Při archeologických

Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku - Severní Čechy, 14.2. 2006