Hrady.cz
První písemná zmínka o Manském dvoře pochází z roku 1242, kdy byl na dvoře uváděn Konrád z Hohenbergu. Během staletí se ze srtážního místa proměnil ve velkostatek. Jde o soustavu budov v chebském stylu.
Manský Dvůr
Velkostatek ve stylu chebské venkovské architektury
Graficke pismenko Velkostatek Manský Dvůr leží asi 1 km severovýchodně od silnice 1. třídy č. 21 na půl cesty mezi Mariánskými Lázněmi a Chebem. Přijet lze autem přímo ke statku, nebo autobusem na zastávku Manský Dvůr, nebo vlakem do 4 km vzdáleného Dolního Žandova.
Kolem statku vede cyklostezka, turisticky jsou zajímavé CHKO Slavkovský les a Český les. V okolí do 30 km je řada historických, kulturních i přírodních zajímavostí. V zimě je možné využívat běžkařských tratí na Mariánskolázeňsku.
Marek Babuška, 23.3. 2008

turistické

Manský Dvůr je velkostatek v chebském stylu, který je postupně opravován a rekonstruován. Ve statku je malé muzeum s nálezy z mariánskolázeňska a chebska Z. Buchteleho. Pan Buchtele se zasloužil se svou rodinou o záchranu hradu ve Skalné a za řadu objevů v kraji vděčíme jeho práci (viz např. Nimrod). Na Manském Dvoře je penzion s možností sportovního rybolovu a projížděk na koni. V sousedním údolí leží část obce Dolní Žandov – Salajna s řadou

Marek Babuška , 26.4. 2009

Historie Manského Dvora
    Oblast kolem Dolního Žandova (Manský dvůr je od něho vzdálen asi 3 km) se v listině z roku 1086 o hranicích pražského biskupství uvádí pod různými obměnami slova Tugost. Z toho lze soudit, že se jedná o název pohraniční knížecí hradové oblasti. V 11. a 12. století v Kynžvartském a Žandovském průsmyku vznikla opevněná sídla, která chránila hranici a střežila cesty do vnitrozemí. Do soustavy místních opevněných sídel patřil i Manský dvůr a

Zdeněk Buchtele, Marek Babuška, 23.3. 2008

popis

Za minulého režimu byl statek ve vlastnictví státních statků a značně zchátral. V posudku arch. Vystyda z r. 1992 se píše: "Souhrnně se dá říci, že stavební stav je na hranici rekonstruovatelnosti". V současné době probíhá postupná záchrana budov. V jedné z nich je penzion, v další části malé muzeum. Zemědělská činnost je soustředěna kolem nedalekého kravína, který je čerstvě opraven a rekonstruován pro ustájení koní.

WC, Bezbariérový, Rodiny s dětmi, Občerstvení, Parkoviště, Suvenýry, Úschovna kol, Ubytování, Svatby
    Karlovarský kraj
     Cheb  (CH)