Hrady.cz
Barokní budova z let 1734–1737 postavena majitelkou tachlovického panství velkovévodkyní Annou Marií Františkou Terezií Toskánskou ve stylu toskánských šlechtických sídel. Budova si uchovala původní dispozici a vzhled.
© Milan Caha 03/2008
Graficke pismenko Kostel sv. Jakuba Staršího v Hostivici byl farním již od středověku. Faru v historii postihla řada dramatických událostí – údajně byla vypálena již za husitských válek, doloženo je vyplenění Sasy a Švédy v roce 1631. V roce 1662 je uváděna hostivická fara jako zbořenina. V roce 1732 koupila tachlovické panství, jehož byla Hostivice součástí, velkovévodkyně Anna Marie Františka Terezie Toskánská. Kromě dalších stavebních aktivit financovala velkovévodkyně i výstavbu nové fary. Ta začala 1. října 1734 a trvala tři roky. Stavba je přisuzována Octaviu Broggiovi, pravděpodobně je to však pouhá smyšlenka. Již roku 1743 faru vydrancovali francouzští ...
Milan Caha (zdroj: text Jiřího Kučery na www.hostivice.cz), 18.3. 2008

popis

Budova připomíná svým řešením zámecké a palácové stavby na toskánských panstvích. Je velmi podobná faře ve Svádově. Vnitřní dispozice svádovské fary z let 1729–1732 je shodná, pouze zrcadlově obrácená. Jedná se o jednopatrovou budou s rizalitem završeným trojúhelníkovým štítem. V kartuši nad středním oknem je znak vévodů Sasko-lauenburských, ze kterého Anna Marie Františka Terezie Toskánská pocházela. Ve faře se dochoval původní systém vytápění.

Praha-západ  (PZ)
    Hostivice