Hrady.cz
Tvrz se připomíná r. 1553, kdy patřila Janu z Rokytníka. Po roce 1609 ji Smiřičtí ze Smiřic přeměnili na hospodářkou budovu statku. Po konfiskacích vlastnictví Albrechta z Valdštejna a posléze kláštera ve Valdicích. Dnes soukromý majetek.
© Milan Caha 04/2008
Graficke pismenko Vesnice Hradišťko je poprvé uváděna v roce 1143. Tehdy patřila Strahovskému klášteru. Od roku 1389 patřilo Hradišťko pod nedalekou Ostroměř. V 15. století ves zanikla, v 16. století je v Hradišťku uváděn jen dvůr. Při něm bratři Václav a Jan z Rokytníka v polovině 16. století vystavěli tvrz. Poprvé je uváděna v r. 1553, kdy ji při dělení majetku mezi bratry dostal Jan z Rokytníka. V r. 1609 po smrti Adama Ostroměřského z Rokytníka získal tvrz a dvůr Hradišťko Jaroslav Smiřický ze Smiřic. Ten ji připojil ke svému hořickému panství a z tvrze se stala hospodářská budova. V r. 1623, když byl rodu Smiřických zkonfiskován ...
Milan Caha (zdroj: kol.: Encyklopedie českých tvrzí, I. díl, Argo, Praha 1997), 13.4. 2008

popis

Původně dvoupatrová budova o rozměrech 14 x 11 metrů se zdmi 0,8–1 m silnými. V přízemí je dosud zřetelná původní dispozice. V západní části byla vstupní síň a při západní stěně schodiště do patra, ve východní části velká místnost a za ní kuchyň. Dnešní vzhled stavby – zapojení do fronty budov, liseny a mansardová střecha – vznikl při poslední výrazné přestavbě v 18. stol.

tvrz přestavěná na zámek
     Jičín  (JC)