Hrady.cz
Renesanční tvrz založená r 1574 pány z Lukavce, přestavěna barokně na zámek roku 1624 Trčky z Lípy. Mansardová střecha vznikla po roce 1700, arkády jsou z poloviny 18. století. Zdevastován ve vlastnictví JZD, dnes opět v soukromých rukou.
Nejstarší část objektu - původní tvrz
© Milan Caha 03/2008
Graficke pismenko První písemná zmínka o vsi Kounice pochází z roku 1436, kdy patřila pražské kapitule. Později ji vlastnili Trčkové z Lípy a přičlenili ji k lipnickému panství. Roku 1550 ves získal Fridrich Lukavecký z Lukavce. Jeho syn, Jan starší z Lukavce, ve vsi vybudoval jednoduchou obdélníkovou tvrz o velikosti 11x18 metrů. Po roce 1611 tvrz získali Trčkové, v roce 1624 ji upravili na zámek. Již v roce 1636 zámek patřil Adrianovi z Enkenfurtu, později ještě několikrát změnil majitele. Kolem roku 1700 získala budova mansardovou střechu a později v 18. století byly přistavěny arkády. Po letech družstevního vlastníctví je budova, kromě čerstvě opravené střechy, ve značně zchátralém stavu.
Milan Caha (zdroj: kol. Encyklopedie českých tvrzí, díl II, Argo, Praha 2000), 12.3. 2008

tvrz přestavěná na zámek