Hrady.cz
Slovanské opevněné hradiště z období 9.–12. století. Nachází se na ostrožne v nadmořské výšce 230 m n. m. nad obcí Zabrušany na Teplicku. Významné archeologické naleziště.
Zbytky valu
Graficke pismenko Archeologický průzkum hradiště probíhal v několika fázích. První výkopy zde prováděl v roce 1883 A. H. Fassl. Nejrozsáhlejší průzkum ale provedl v letech 1950–1951 Z. Váňa, menší průzkum pak provedl v roce 2001 M. Lutovský.
Lokalita byla podle těchto průzkumů osídlena již v pozdní době kamenné (kultura s nálevkovitými poháry) a také v době halštatské. Hradiště zde ale patrně vzniklo až v době hradištní – v 9. století našeho letopočtu. Všeobecně se lokalita považuje za hrad knížete Vistracha, který je zmiňován ve franských análech k roku 857. Po polovině 10. století převzalo správu oblasti přemyslovské hradiště v Bílině, ale ještě v 11. a 12. století byla opravována a zdokonalována jeho fortifikace.
Ivka (V. Čtverák, M. Lutovský, M. Slabina, L. Smejtek: Encyklopedie českých hradišť, Libri, Praha 2003), 19.4. 2009

popis

Hradiště má trojdílnou dispozici o celkové rozloze 5,5 hektaru. Ze tří světových stran (kromě jihu) je chráněno svahy, které byly zřejmě terasovitě upraveny a na severovýchodě snad i opevněny. Ostrožna byla chráněna třemi valy s příkopy. Vnitřní a střední valy byly téměř rozorány. Podél vnějšího valu vede dnes silnice, jejíž zářez pozměnil jeho vzhled. Prozkoumány byly pouze valy hradiště. Vnější a střední val původně tvořil hlinitý násep s

hradiště
     Teplice  (TP)