Hrady.cz
Kaple s nástěnnými malbami tzv. Beuronské umělecké školy z let 1888–1889 v areálu teplického gymnázia, dříve exerciční středisko boromejek s obecnou školou, jeslemi, opatrovnou a dívčím penzionátem, založený v roce 1865.
Beuronská kaple zvenku
Boční stěna kaple
Graficke pismenko V prostoru teplického gymnázia býval klášter boromejek (Kongregace Milosrdných sester sv. Karla Borromejského) založený v roce 1865. Kaple se nachází v dvoupatrové trojkřídlé budově bývalého dívčího penzionátu v Alejní ulici. V letech 1888–89 byla vyzdobena benediktinskými mnichy z Beuronu, kteří odešli ze svého domovského kláštera do pražských Emauz. O zachování této památky se stará sdružení Pro arte beuronensis – Společnost pro obnovu kaple Gymnázia Teplice. Postupně probíhá její rekonstrukce.
Ivka, 21.6. 2008

historie

Základní kámen klášterní budovy byl položen dne 24. května 1865. Stavba byla dokončena o rok později a roku 1868 začal fungovat dívčí penzionát. V letech 1885 - 1886 došlo k výrazné přestavbě, při které vznikla i dnešní beuronská kaple, na kterou přispěly hraběnky Nosticová a Chotková. V letech 1888 - 1890 se uskutečnila výmalba kaple v tzv. beuronském stylu, který vznikl v německém Beuronu, a který přejímá prvky z různých uměleckých směrů

Jiří Kašpar, Klášter kongregace Milosrdných sester sv. Karla Boromejského s beuronskou kaplí v Teplicích, 14.3. 2015

Teplice  (TP)
    Teplice