Hrady.cz
Přízemí věže a hradba gotické tvrze rytířů z Chotýšan ze 14. století. Snad Chobotskými z Ostředka po r. 1530 přestavěna renesančně. Od 18. století využívána k provozním účelům, později jako pivovar a lihovar. Dnes v havarijním stavu.
renesanční trakt přistavěný k severnímu oblouku hradby
Graficke pismenko Chotýšany leží při silnici II/112 z Benešova do Vlašimi, spojení poměrně časté ve všední dny i o víkendech autobusovými linkami spojujícími tato města. Obcí prochází cyklotrasa č. 0072 z Českého Šternberka (17 km) do Postupic (5 km). Dalšími památkami obce je barokně-pseudoslohový zámek (viz heslo) a původem románský kostel sv. Havla.

historie

První písemná zmínka o vsi je z roku 1250, kdy ji držel Mrákota z Chotýšan. Poté se na celé století z pramenů vytratila a znovu se s ní setkáváme až roku 1357, kdy jsou připomínáni příslušníci rytířského rodu z Chotýšan – bratři Mrákota Hlavatec, Mrákota Dlouhý a Jaroslav a jiní bratři Zachař a Rous. Jejich potomci drželi Chotýšany do počátku 15. století. Roku 1411 daroval Václav IV. Chotýšany s tvrzí jako vyšehradské manství Přibíkovi z

popis

Gotická tvrz v Chotýšanech je poprvé připomínána roku 1411. Do dnešních dní se dochovalo mladší zástavbou pohlcené přízemí věžovité obytné stavby o vnějších rozměrech cca 13 x 8 m. Nečleněná místnost o rozměrech cca 9 x 5 má dnes pravděpodobně dodatečně vloženou valenou klenbu. Věžovitý palác byl obklopen oválem hradební zdi, z níž se severně od něj dochoval cca 30 metrů dlouhý úsek místy až 2 m silného zdiva. Do jeho zaoblení bylo zřejmě v

Benešov  (BN)
    Chotýšany