Hrady.cz
Dobře zachovalé okrouhlé tvrziště s dochovaným okružním příkopem a vnějším valem, pravděpodobně pozůstatky gotického sídla Jana Chrasta ze Sloupce. R. 1486 již tvrz doložena jako pustá. V její blízkosti stával ještě dvůr a zaniklá ves.
Tvrziště od jihovýchodu
Graficke pismenko Dobře zachovalé, avšak trochu obtížně nalezitelné tvrziště Stoupec leží v lesích mezi Licoměřicemi, Březinkou a Jetonicemi, přibližně 7 km jihozápadně od Heřmanova Městce v okrese Chrudim. Nejlepší přístup je po modré značce od Březinky, ovšem po asi 500 metrech chůze je nutné odbočit vlevo a pokračovat lesem. Tvrziště leží na hranici vysokého a mladého lesa, v nedávné době byl navíc les v těchto místech značně poškozen silným větrem.
F. Matoušek, 27.2. 2008

Lokalitu blíže neznámého jména ztotožnil s tvrzí Stoupec na základě rozboru historických informací až August Sedláček. Jako jeho první majitel je doložen Jan Chrast ze Stoupce v r. 1394. Další zmínka o zboží se vztahuje k r. 1419, kdy jej spolu s části vsi Hošťákovic získal od Držka z Kratonos zeman Jan z Čejkovic. Tvrz je výslovně zmiňována teprve k r. 1486, ovšem již jako pustá; poté je tvrziště zmiňováno ještě r. 1559.
    Z. Fišera (in: Encyklopedie českých tvrzí, III. díl, ARGO 2005), 27.2. 2008

popis

Okrouhlé tvrziště (o celkovém průměru přibližně 30 metrů) je chráněno hlubokým příkopem a kromě jižní strany také venkovním valem; okružní příkop byl pravděpodobně napájený drobnou vodotečí, dodnes v terénu patrnou jihovýchodním směrem. Na vnitřní plošině nejsou jasně patrné zbytky staveb, značné množství kamenné destrukce ovšem naznačuje existenci kamenných konstrukcí. Jižně a východně od tvrze pravděpodobně stávaly objekty zaniklé středověké

Z. Fišera (in: Encyklopedie českých tvrzí, 3. díl, ARGO 2005), 27.2. 2008